درمان سرطان با جراحی زیبایی سینه
ماستکتومی عمل جراحی برداشتن کل پستان، از جمله پوست و نوک پستان است. این جراحی معمولا برای درمان سرطان پستان انجام می شود و انواع مختلفی ازاین نوع جراحی وجود دارد که بستگی به نوع مشکل پستان دارد. عمل ماستکتومی نوعی از جراحی است که طی آن پستان با غدد لنفاوی زیر بغل یا بدون آن بر حسب نیاز برداشته می شود.
در سال های قبل درمان جراحی سرطان پستان فقط ماستکتومی بود. اما بعدها لامپکتومی به معنی برداشتن تومور نیز به درمان ها اضافه شد و امروزه برای بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان پستان از این روش استفاده میشود. لامپکتومی شامل برداشتن تومور به همراه لایه ای از بافت سالم می شود و لازم است بقیه بافت پستان پرتودرمانی گردد. بسته به فرم بدن هر بیمار و محل قرار گیری و اندازه تومورها، روشهای مختلقی ابداع شده تا ضمن درمان جراحی مشکلات مربوط به زیبایی و نقص عضو بیماران به حداقل رسانده شود.
لامپکتومی با جابجایی بافت
مجموعه روش هایی هستند که محل تومور با جابجایی بافتهای مجاور ترمیم می شود. ارزش این روشها به حداقل آسیب بافتی و حفظ حس پستان است. اشکال این روش ها این است که بین دو پستان کمی تفاوت سایز و فرم باقی خواهد ماند.
کوچک کردن تومور با شیمی درمانی قبل از عمل
برای حفظ پستان در لامپکتومی، لازم است تومور با لایه ای از بافت طبیعی برداشته شود. اگر این حجم از بافت پستان نسبت به کل پستان قابل توجه باشد، ممکن است حفظ پستان مقدور نباشد و آنچه باقی می ماند به لحاظ زیبایی ارزشمند نباشد. در این موارد می توان ابتدا با شیمی درمانی قبل از عمل، موجب تومور را کوچک می کنند تا امکان حفظ پستان و جراحی لامپکتومی را فراهم شود.
ماستکتومی با حفظ نیپل
گاهی با وجود تمام تمهیدات پستان را نمی توان حفظ کرد و باید کل سینه را برداشت. در روش ماستکتومی با حفظ نیپل، کل پوست سینه ی بیمار، از جمله نوک پستان، حفظ شده و فقط کل بافت پستان برداشته می شود و بلافاصله سینه بازسازی می شود. این روش برای پستان های با حجم کم و حداقل افتادگی، قابل استفاده است.
در این روش پوست طبیعی پستان حفظ شده و اثر محل برش جراحی بسیار کم است است. از عوارض این روش می توان به بی حسی کل پستان و نوک آن و امکان سیاه شدن و از دست رفتن نوک پستان می باشد.
ماموپلاستی و ماستوپکسی در ترکیب با لامپکتومی
ماموپلاستی مجموعه از روشهای جراحی است که برای کوچک کردن پستان استفاده می شود و ماستوپکسی یا لیفت، به روشهایی گفته میشود که برای درمان افتادگی پستان استفاده می شوند. در ماموپلاستی بخشی از بافت پستان برداشته می شود تا از حجم کلی پستان کاسته شود در این روش سعی می شود قسمتی از بافت برداشته شود که تومور در آن قرار دارد. در ماستوپکسی هم بافت پستان جا به جا میشود تا پستان فرم بهتری پیدا کند. ترکیبی از ماموپلاستی، ماستوپکسی و لامپکتومی، میتواند در پستان هایی که حجم کافی داشته باشند، علاوه بر درمان، حجم و فرم زیباتری نیز ایجاد کند.
بازسازی پستان
بازسازی پستان بعد از ماستکتومی انجام می شود. بازسازی پستان میتواند بلافاصله و یا به صورت تاخیری انجام شود. معمولاً در صورت نیاز به انجام پرتودرمانی، بازسازی تاخیری انجام می شود و در صورت عدم نیاز به پرتودرمانی می توان بازسازی را بلافاصله انجام داد. پرتودرمانی در صورت درگیری غدد لنفاوی زیربغلی و یا در تومورهای بزرگ انجام می شود.
اگر بیمار پرتودرمانی بگیرد، ترجیح داده می شود برای بازسازی از بافتهای طبیعی بدن خود بیمار استفاده شود. احتمال عارضه دار شدن پروتز در این گروه بیماران بیشتر از بیمارانی است که پرتودرمانی نمی گیرند.
ماستکتومی کامل یا ساده
- در ماستکتومی ساده تمام سینه، از جمله نوک آن را از بین می رود. اما جراح گره های لنفاوی ناحیه زیر بغل را حذف نمی کند.
- ماستکتومی کامل زمانی استفاده می شود که سرطان تمام سینه را درگیر نکرده باشد.
- ماستکتومی ساده یا کامل برای زنانی مناسب است که تومورهای سرطانی غیر تهاجمی بزرگ یا چندگانه در مجاری شیری خود دارند.
- ماستکتومی دوگانه به منظور پیشگیری از سرطان، هر دو سینه برداشته خواهند شد.این روش اغلب برای بیماری استفاده می شود که از نظر ژنتیکی، بیش از دیگران، در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند.
- در ماستکتومی رادیکال تمام پستان، گره های لنفاوی زیر بغل و عضلات دیواره قفسه سینه را به طور کامل برداشته می شوند.
خطرات و عوارض ماستکتومی
خطرات ماستکتومی عبارتند از:
- خونریزی و عفونت
- درد
- تورم در بازو در صورت برداشتن غده لنفاوی زیر بغل
- ایجاد بافت اسکار سخت در محل جراحی
- درد و سفتی شانه
- بی حسی به خصوص در زیر بغل در صورت برداشتن غده های لنفاوی
- تجمع خون در محل جراحی
- مشکلات ناشی از بیهوشی
- احساس درد در شانه و گرفتگی کلی در بازو
- زخم، تاول یا مشکلات پوستی در محل جراحی
- احساس سوزن سوزن شدن در سینه یا زیر بازو
- لنفدوم به وجود آمدن تورم و التهاب، به دلیل جمع شدن مایعات، در زیر بغل و بازوها
- آسیب به اعصاب کمر، بازو و دیواره قفسه سینه
بازسازی پستان
- استفاده از اکسپندر سینه با ایمپلنت سیلیکون یا سالین (محلول آب نمک)
- استفاده از بافت بدن خود بیمار (بازسازی بافت اتولوگ)
- استفاده از هر دو روش ایمپلنت و بازسازی با بافت بدن خود بیمار
بازسازی پستان عمل پیچیده ای است که توسط جراح پلاستیک انجام می شود.
اگر قصد بازسازی پستان همزمان با ماستکتومی دارید پیش از جراحی با جراح پلاستیک صحبت کنید.